2011-02-20 10:24:57• hírek • MTI

Halál vár az orángutánokra

Több mint ezer fogságban élő orángutánt készülnek szabadon engedni a délkelet-ázsiai Borneó-szigetén, ám környezetvédők szerint az állatokra szinte biztos halál vár az illegális fakitermeléstől és orvvadászattól sújtott új élőhelyükön.

Indonéziában azt tervezik, hogy 1200 fogságban élő óriásmajmot engednek szabadon a következő négy évben az Kelet-Kalimantan tartománybeli Muara Wahau erdőségében kialakított mintegy 86 ezer hektáros természetvédelmi övezetben.
Az emberszabású majomfaj védelmére létrehozott központ (COP) szerint azonban a veszélyeztetett emlősökre szinte biztos halál vár a területen, hacsak a kormány nem tesz valamit a régiót sújtó illegális fakitermelés és orvvadászat felszámolása érdekében.

"Törvényi szabályozás és biztonsági garanciák nélkül szabadon engedni az állatokat az erdőben olyan, mintha egy harcmezőre küldenék őket" - figyelmeztetett Hardi Baktiantor,o a COP vezetője. Az indonéz erdészeti minisztérium környezetvédelmi vezetője, Darori (akinek az indonéz hagyományokhoz híven csak egy neve van) ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják a környezetvédők állításait.

"Amennyiben igaz, amit mondanak, akkor mindenképpen keresünk egy másik erdős területet az állatoknak" - hangsúlyozta az AFP hírügynökségnek adott interjújában.
Szakértők szerint jelenleg mintegy 50-60 ezer orángután él a vadonban, 80 százalékuk Indonéziában, a többi pedig Malajzia területén. Az állatokat kihalás fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyeik fokozatos elpusztítása miatt.


1200 óriásmajmot engednek szabadon
1200 óriásmajmot engednek szabadon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: